2015. szeptember 15., kedd

Hogyan legyen hatékony a tanulás IV. Szövegkiemelés, jegyzetpapír




A sok-sok tanulási módszer közül ma nézzük meg először a szövegkiemelést mint módszert.
A vélemények - ezen módszer használatával kapcsolatban - eltérőek. Van aki esküszik rá, hogy a szövegkiemelés használata elengedhetetlen, s vannak, akik nem ezzel a módszerrel tanulnak hatékonyan.

Mi azért beszéljünk róla, mert az én véleményem is az, hogy hasznos, ha első olvasat után az anyag főbb címeit szövegkiemelővel kihúzzuk. Használjunk ehhez egyféle színt. Majd a címeken belül egy másik színnel emeljük ki a fontos mondatokat, szavakat. Ha ezek után rápillantunk az anyagra, jobban láthatóvá válik a tagolás, a téma felépítése. 

A színek segítenek abban, hogy ha felidézzük a tanult anyagot, szinte fényképként lássuk, hogy a témakörön belül milyen fejezetek találhatók, hogyan épül fel az anyag. Ha ezt a képet sikerül előhozni a memóriánkból, akkor ettől már csak egy lépés, hogy a részegységeket is felidézzük. Egy-egy mondat, vagy szó segít a teljes anyag felidézésében, átadásában akár egy feleltnél, akár egy dolgozatnál.

Arra azonban gondosan ügyeljünk, hogy ne csak a kiemelt szöveget, szavakat rögzítsük a memóriában, hanem a teljes anyagot. 

Ellenőrizzük saját magunkat jegyzetpapír 
segítségével. Papírboltban előre felvágott jegyzetlap tömböt vásároljunk. 

Szövegkiemelést, majd az anyag átolvasását követően akár egy-egy alcímhez, akár egy-egy meghatározáshoz, definícióhoz kapcsolódóan jegyzeteljük ki a lényeges részeket. 
Tanulás közben használjuk ezeket a lapokat, nézzük át egyenként a leírtakat, és koncentráljunk ezekre a kisebb anyagrészekre.  Az egyes részeket külön-külön tanuljuk meg, majd logikailag rakjuk össze a nagy egészet. Tanulás közben is próbáljuk meg tartani a könyv szerinti sorrendet.
Ne okozzon később problémát, hogy esetleg összekeverednek az egyes részek és nem látjuk megfelelő rendszerben az anyagot.

Bár az én véleményem az, ha logikailag rendben van az anyag, akkor aligha keverhető össze.

Ezeknek a jegyzetlapoknak később is nagy hasznát vesszük, amikor témazárót, zh-t írunk. Könnyebb átismételni egy egy témakört ezeknek a segítségével.

A jegyzetlapok tárolására keressünk megfelelő módszert. Célszerű tantárgyanként kisebb fedeles dobozokat 



használni erre a célra. Így nem keverednek az egyes tantárgyakhoz kapcsolódó jegyzetlapok, és még a tananyag sorrendjét is tudjuk tartani.
Ilyen kicsi dobozok mintával vagy anélkül is kaphatóak a KIK üzleteiben. Ezek a dobozok még remek dekorációként is szolgálnak a polcunkon.

Ismételten felhívom a figyelmet arra, hogy több tanulási módszer együttes alkalmazása vezet csak sikerre. Bátran kísérletezzünk velük!


H.R. Ilona

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése