2016. március 25., péntek

Hatékony tanulás - egészséges életmód



Hetvenhét módszer a BBC összeállításában
(Némi kiegészítéssel)


Ha lehetne egy kívánsága, mit kérne az élettől, amit eddig nem kapott meg? Ha az önművelés és a tudás mellett döntene, íme hetvenhét módszer a gyorsabb, mélyebb és jobb tanulás érdekében. Bármi lehet a végcél: kedvezőbb állás, jobb fizetés, új hobbi, vagy csupán a tudás öröme.



A komoly tudás fejlett tanulási technikákat igényel. Egy átlagos felnőtt agyának csupán tíz százalékát használja, képzeljük csak el, mi mindenhez érthetnénk megfelelő elsajátítási módszerek segítségével. 

Összegyűjtöttünk hetvenhét tippet, amelyek segítségével enyhíthetjük tudásszomjunkat, javíthatjuk koncentrációs képességünket, sőt hatékonyabban és gyorsabban sajátíthatunk el új ismereteket. A BBC összeállításában mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, legyen szó iskolásról, egyetemi hallgatóról, önképzőről, vagy csak egyszerűen olyanról, aki egyedül akar tanulni.


Forrás: HVG.hu


Egészségügyi kérdések. 


Hogyan étkezzünk?
Kerüljük a zsíros ételeket, álmossá tesz. Soha ne együk magunkat jóllakottá. Tanulás előtt legjobb a saláta, vagy valamilyen gyümölcs. A cukros üdítőket tartsuk magunktól távol. Tanulás közben észrevétlenül meg tudunk inni egy- két liter üdítőt, melynek kalória értéke hatalmas. Az édesítővel készült üdítők szintén nem javasoltak, hiszen az édesítő szerek túlzott fogyasztása hasmenést idézhet elő. Legjobb az ásványvíz. 
Szénhidrátra azonban szüksége van a szervezetnek. Az agyműködés serkentésére javasolt néhány kocka csokoládé. 
De csak óvatosan a mennyiséggel!


Tápláljuk gondolatainkat: reggelizzünk!
A legtöbben kihagyják a reggelit, azonban a kreativitás gyakran a kora reggeli órákban a legoptimálisabb. Álljon  a reggeli többféle összetevőből, pl.szénhidrát, gyümölcs, és némi fehérje hozzáadásával táplálhatjuk az agyunkat, a proteinhiány ugyanis gyakran fejfájást okoz.


Ebédeljünk könnyű ételeket. 
A zsíros, nehéz ennivalótól elálmosodik az ember. Bár a pihentető szunyókálás jót tesz, ezt célszerű akkor alkalmazni, ha kimerítő délelőtt van mögöttünk. Ilyenkor javasolt az ebéd utáni nem több, mint maximum 1 óra alvás. Ezzel teljesen fel tudunk frissülni. Az agy befogadóképesség ismét megújul. Könnyebb lesz az olvasott anyag befogadása.


Mozgassuk a lábainkat. 
A vérkeringés hiánya együtt jár a koncentráció hiányával. Ha sokáig egy helyben ülünk, legalább félóránként rázogassuk egy-két percig az egyik, majd a másik lábunkat. A tenyerünkkel erősen megcsapkodva a combot, a felső és alsó lábszárt, szintén fokozza a vérkeringést. 
Ez nem csak a véráramnak ad lökést, hanem fokozza az összpontosítást és az emlékezést is.


Észlelés-erősítés: Ginkgo biloba. 
Ezt a növényt Kínában, és más országokban már évszázadok óta alkalmazzák természetes táplálék-kiegészítőként. Állítólag patkányoknál visszafordítja a memóriaveszteséget. Ez egyes egészségügyi szakemberek által javasolt olyan vegyületeket tartalmaz, amely mellék- és mérgező hatás nélkül hat a kognitív funkciókra és növeli a memória befogadóképességét. 

Csökkentsük a stresszt, ezáltal a depressziót is. A ránk nehezedő nyomás és a lehangoltság csökkentheti az információkra való emlékezés képességét, így akadályozza a tanulást. Olykor a depresszió távol tartásához elegendő csupán kellő mennyiségű napfényt és egészséges élelmiszereket biztosítani.

Egyensúlyi kérdések

Aludjunk rá egyet. 
Maxwell Maltz Pszichokibernetika című könyvében olyan emberről ír, akit busásan fizettek azért, hogy újabb és újabb ötletekkel álljon elő. A férfi mindig magára csukta az ajtót, elhúzta a függönyöket, lekapcsolta a villanyt. Az aktuális feladatra koncentrált, majd egy rövidet szundított a kanapén. Mikor felébredt, általában megoldotta a problémát. Érdemes kipróbálni.

Tartsunk szünetet. 
Amikor hosszú ideje ülünk egy helyben, és próbálunk a tanulásra koncentrálni, egyfajta nyomás nehezedik ránk. Ezt úgy csökkenthetjük, hogy tanuláskor óránként 5-15 perces szüneteket iktatunk be. Ennek eredményeként jóval hatékonyabb lehet a tanulás, mint folyamatos olvasással, magolással. 

A szünetek során az agy nem csak pihen, hanem elég időt kap ahhoz, hogy az információkat magába szívja. Ha nagyon professzionálisak akarunk lenni, osszuk a tanulási időt 90 perces ciklusokra, ennek részeként tartsunk minden periódusban 20 perces szünetet, amikor alaposan relaxálhatunk.

Sétáljunk. 

 
Helyzetünk megváltoztatásával oldhatjuk a feszültséget, ezáltal pedig szabadjára engedhetjük kreativitásunkat. Egy rövid séta a szomszéd ház körül biztosan jótékony hatású lehet.

Változtassunk érdeklődésünkön. 
Gyakran nincs elég idő a hosszú szünetekre. Ha így áll a helyzet, módosítsuk összpontosításunk tárgyát; váltogasunk műszaki és nem-műszaki témák között.
Merüljünk el a részletekben! 

folyt.köv.