2016. február 29., hétfő

Miért tanuljak 40 felett?

Most nézzük meg az előző blogbejegyzésben felsorolt 10 kérdést, amelyekre őszinte válaszokat kellene adnunk. 
Magunk miatt!

1. Miért akarok tanulni? Mi a célom a tanulással? 

Ha már megfogalmazódott benned a kérdés, hogy "Mit tanuljak 40 felett?" vagy "Miért tanuljak 40 felett?", akkor Te is érzed, hogy valami nincs rendben az életeddel. Lehet, hogy már eleged van a jelenlegi munkádból, szeretnél váltani, vagy szereted ugyan a munkádat, de szeretnél feljebb kerülni a munkahelyi ranglétrán. Lehet az is, hogy pillanatnyilag nincs munkád. Lehet, hogy van egy álmod, amit szeretnél elérni, de jelen körülmények között erre nincs reális esély.

Bármi is legyen az ok, egy biztos, hogy a tanulásban látod az előrelépés lehetőségét. Szeretnél egy jobb munkát, egy jobb munkahelyet, több fizetést, több elismerést és szeretnél....

A tanulás az a lehetőség, amelyet, ha kihasználsz, megvalósíthatod a céljaidat.
  

2. Mit szeretnék tanulni?  

Vannak, akiknek határozott elképzelésük van erről, mert jelen szakmájukban szeretnének magasabb  végzettséget. Vannak olyan személyek akiknek halvány fogalmuk sincs arról, hogy mit is kellene tanulni.
Nos hát, nekik azt javaslom, hogy rögtön ugorjanak a 3. kérdésre.

3. Mihez van kedvem?  

Neked mihez van kedved?
Szárnyaljanak a gondolataid. Még bármi lehet belőled. Ha 40 éves vagy, még nincsenek korlátaid. Írd fel egy papírlapra azokat a szakmákat, amelyek érdekelnek. 
Bátran. 
Ne tartson vissza semmi. Bármit is mondtak a szüleid, tanáraid, ismerőseid a képességeidről, Te ne foglalkozz vele. Ha akarod, bármit meg tudsz tanulni.
Valószínűleg nincs problémád az elmebeli képességeiddel, hiszen az általad feltett első kérdés ezt igazolja.

Tehát az agyaddal nincs baj.

Mi a helyzet a szorgalmaddal, a kitartásoddal?

Ott is minden rendben van? Ha igen, akkor ne állíts magad elé korlátokat. Nagyon gyakran a szorgalmas emberek többre mennek az életben, mint az úgynevezett tehetségesek, ha a tehetségükkel nem párosul szorgalom.
Persze azt is célszerű megvizsgálni, hogy

 

4. Mihez van tehetségem?  

Ha bármiben is tehetséges vagy, akkor azt a tehetséget ne pazarold el. Ha valamihez különleges képességed van, akkor azt feltétlenül ki kell használni. Megjegyzem, hogy nem láttam még olyan  embert, aki nem szerette csinálni azt, amihez volt
tehetsége. Hiszen, ha valami jól megy, az ösztönzőleg hat az emberre. Vannak sikerélményei, amelyek inspirálják arra, hogy azzal foglalkozzon, amihez az átlagnál sokkal jobban ért.

Tehát, ha valamiben tehetséges vagy, sokkal nagyobbak a lehetőségeid az átlagnál, ezért érdemes magadat ezen a területen továbbképezni. Ebből várhatóan a későbbiekben tudsz majd profitálni. Ez még akkor is igaz lehet, ha Te magadról azt gondolod, hogy a költészetben vagy tehetséges.


5. Mire van szükségem?   

Lehet, hogy tanulnod kell, de az is lehet, hogy a munkahelyi szorgalmaddal, pontosságoddal van a gond. Azon kellene változtatni. Vizsgáld meg ezt a kérdést alaposan. Lehetséges, hogy a magatartásod, a hozzáállásod, a munkahelyi viselkedésed az akadálya az előrelépésnek.

Ha neked kell változni, de ez egyedül nem megy, erre is vannak megfelelő intézmények, személyek, akik tudnak ebben segíteni.

Vizsgáld meg, hogy tanulásra, személyiségváltozásra, munkahely változtatásra, vagy egyéb dologra van-e szükséged? Bármi is az, tedd meg az első lépéseket a szükségleteid betöltése irányába.


6. Mi az, amit szeretek csinálni? Mi a hobbim? 

7. Mire irányul az érdeklődési köröm?


Jó esetben az a hobbid, amit szeretsz csinálni, ez érdekel, és ehhez is értesz legjobban. Ehhez van tehetséged.

De Te azt mondod, hogy nincs hobbid, hogy nincs semmi, amit szeretsz csinálni?
Akkor keress magadnak olyan elfoglaltságot, amit örömmel csinálsz. Ha valamiről kiderül, hogy mégsem okoz örömet a művelése, akkor bátran módosíts addig, amíg meg nem találod azt a területet, ahol kiegyensúlyozottnak, tehetségesnek érzed magad. Azt a bizonyos dolgot örömmel végezd.

8. Mihez van alapképzettségem?   

Akár az első helyre is tehetnénk ezt a kérdést, mert a logika azt diktálja, hogy erre alapozz. 

De mégse.

Lehet, hogy az alapképzettséged - anno régen - nem a Te elképzelésed szerinti szakmában szerezted. Lehet, hogy a szüleid valamelyikének beteljesületlen álmát valósítottad meg. Most felnőtt fejjel már szabadon dönthetsz. Ha az alapképzettséged az előző 7 kérdésre adott válaszaiddal összhangban van akkor a továbbtanulásnál igazodj ehhez. Ha nem, akkor nézz körül a környezetedben, az interneten. Újra vizsgáld meg a 2-5. kérdéseket, az arra adott válaszaidat.

Azok függvényében dönts a kérdésről. 

Ha ennél konkrétabb segítségre van szükséged, akkor ebben a könyvben megtalálod a válaszokat. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése