2016. február 23., kedd

Közeledik a vizsgaidőszak vége

Te levizsgáztál már?

Sikeres volt a vizsga?


Ha túl vagy már a vizsgákon, akkor leszűrheted a tanulságokat.
Ha minden tárgyból sikeresen teljesítettél, akkor ne olvasd végig ezt a bejegyzést. Biztosan meg vannak a jól bevált módszereid, amellyel sikeresen fel tudtál készülni.

Te aki kínlódva, keservesen vergődted át magad a vizsgákon, és Te, akinek nem sikerült venni az akadályokat, Ti feltétlenül olvassátok el, mert hasznos lehet számotokra.

Mi az, amivel gondod volt a vizsgán?

Nem volt elég időd felkészülni?
Lusta vagy és az utolsó pillanatra halasztottad a tanulást?
Vannak dolgok, amiket képtelen vagy megjegyezni, feldolgozni? 
Nem is tudod, hogyan kezdd el újra?

Sok-sok kérdés, amelyekre nem tudod a jó választ, és a kudarc élmény, amelyet fel kellene dolgozni. Valójában az a probléma, hogy el is ment a kedved az egésztől.

Ne gondold, hogy ezzel egyedül vagy. Nagyon sok embernek vannak hasonló problémái.
A megoldás azonban nem az, hogy abbahagyjuk, kész, vége befejezzük. Nem nekünk találták ki ezt az iskolát.

Felnőtt emberként, alaposan át kell gondolni - bármilyen oktatási formában veszel is részt -, mivel is volt gond? Mi a sikertelenség oka?

Nézzük néhányat ezek közül:

 - Kicsúsztam az időből! - Készíts szigorú       időbeosztást, és tartsd is be.

 - Nem értettem a matematikát. A tanár nem magyarázta el megfelelően. Keveset tudtam gyakorolni. - Ha módodban áll, hogy megfizess egy külön tanárt, akkor tedd meg. Lehetséges, hogy csak pár órára van szükséged, mert valahol elakadtál. Egy jó szakember hamar rájön, hogy hol van a hiba, és tud segíteni. Ha azonban ezt nem tudod anyagilag vállalni, akkor egyetlen megoldás, hogy több időt fordítasz az anyag megtanulására. Keress kapcsolatokat, osztály- és évfolyamtársakat, akik tudnak neked segíteni. Keress az interneten olyan lehetőségeket, melyekért fizetni nem kell, de segítséget jelenthetnek.

  - Nem tudod megjegyezni az elsajátítandó anyagot? - Számos módszer létezik, melyek segítségével könnyen, vagy legalábbis könnyebben jegyzed meg a dolgokat, mint ennek előtte. 

Nézzünk néhányat:

Tanulás előtt ürítsük ki a fejünket.
Próbáljuk meg mentesíteni agyunkat minden zavaró tényezőtől. Minden a tanulástól, az adott témától eltérő gondolatot, vágyat, érzést tegyünk félre. Csak az elsajátítandó anyagra koncentráljunk.

Izomfeszítéssel fokozhatjuk az aktivitásunkat

Ennek nagyon egyszerű módja a következő:
"Leülünk egy székre, de nem dőlünk hátra, hanem enyhén előre tartjuk a fejünket, kezeinket lazán a combunkra tesszük. Elkezdjük az első megfeszítést: ráncoljuk a homlokunkat és összeszorítjuk az ajkainkat, mintha fenyegető arcot akarnánk vágni. Így maradunk 3 másodpercig, majd ellazítjuk az arcunkat és vele együtt az egész testünket. Egy másodpercig maradunk így, majd megismételjük az előző gyakorlatot. Majd következik a vállak és a kezek. Látható mozgás nélkül megfeszítjük az adott terület minden izmát, és közben érezzük, hogy a karunk az ujjaink végéig megfeszülnek. Így maradunk 3 másodpercig, majd 10 másodperc lazítás után megismételjük. A következő lépésben a mellkast, majd a hátat feszítjük meg, végül a lábakat. 
Ennek az izometriás gyakorlatnak a végén, amikor tetőtől talpig átmozgattuk az izmokat, még egy gyakorlatot végezhetünk, mely különösen hatékony, és később az egész folyamatot helyettesítheti.
Nyomjuk a nyelvünket 3 másodpercig erősen a szájpadlásunkhoz, és maradjunk ebben az érezhető feszültségben. Majd lassan engedjük le a nyelvünket, és érezni fogjuk, hogy az ezzel kapcsolatos ellazulás kiterjed az egész testünkre." (Prof. Dr. Giselher Guttmann - Tanulunk tanulni)
 Az aktivitás és a lazítás váltogatásával elérhetünk egy laza állapotot, melyben maradjunk mintegy 2 percig, és közben kapcsoljuk ki a gondolatainkat.

Ha ez az információ kevésnek bizonyult ahhoz, hogy újra bele lendülj a tanulásba, akkor javaslom, hogy olvasd el ezt a könyvet.


Sok más kérdésedre is választ fogsz kapni a könyvből, s ezek a válaszok mind a Te sikeredet szolgálják.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése