2015. szeptember 25., péntek

Verstanulás, de hogyan?



A verstanulás nekem nem megy!



Felnőtt korban már ritkán fordul elő, hogy egy verset meg kelljen kívülről tanulni. Akik azonban felnőttként kívánnak leérettségizni, mindenképpen számítsanak ilyen feladatra is a magyar irodalom tárgyhoz kapcsolódóan.
Ez az egyik oka annak, hogy foglalkozunk ezzel a kérdéssel. A másik ok az, hogy a verstanulás, vagy bármilyen hosszabb tananyag, könyvrészlet kívülről történő megtanulása nagyon jó memóriafejlesztő módszer.

Már előre rettegsz, amikor feladják, hogy kívülről tanulj meg egy verset? Egyszerűen képtelen vagy szóról szóra megjegyezni a szövegeket?!

Lássunk akkor itt néhány hasznos ötletet, amely segít.

Miután elolvastad a verset, húzd alá azokat a szavakat, amiket nem értesz. Főleg a korábbi századokban írt szövegekben találhatsz ilyen kifejezéseket.
Vedd elő a Magyar Értelmező Kéziszótárt (gépeld be a számítógéped keresőjébe), s nézd meg  az aláhúzott szavak jelentését. A legfontosabb tehát, hogy megértsd, amit olvasol.

A következő lépés, hogy versszakonként rajzold le, amit olvasol. Sokkal könnyebb lesz megjegyezni, ha nem csak a szavakat próbálod az agyadba vésni, hanem társítasz hozzá egy vizuális élményt is. Ráadásul ezzel is kifejezed, hogy valóban tudod miről van szó.


Ha ezzel is készen vagy, olvasd el többször az egész verset, s az aktuális versszak mellé társítsd az általad rajzolt képet! Ha néhányszor így elolvasod, hamarosan kívülről fújod az egészet.


Ha ez mindenki számára hatékony tanulási módszer lenne, akkor nem is kellene tovább folytatnom az írást.


Miután nem vagyunk egyformák, nézzünk még néhány egyéb trükköt, ami segíthet.




Keress a You Tube-on olyan videókat, ahol színészek mondják el az adott verset. Nézd meg ezt a videót többször, akár részleteiben is.

Mondd fel diktafonra, esetleg a telefonodra, majd többször hallgasd vissza a verset, miközben saját magaddal együtt ismételed a szöveget. 

Töltsd fel a telefonodra a kiválasztott verset és hallgasd, utazás, autóvezetés, takarítás, vagy akár vacsorafőzés közben.

Ha a verset megzenésítették, a fenti módszerekkel rögzítsd, és hallgasd. A dallam még talán könnyebben megjegyezhetővé teszi a szöveget.

Írd le a verset soronként, és a leírt sorokat tanuld meg például így:
1-2. sor leírása, ismétlése,
3-4. sor leírása, ismétlése,
majd 1-4 sorok ismétlése,
5-6. sor leírása, ismétlése,
majd 1-6. sor ismétlése,
és így tovább. Időigényes módszer ugyan, de megéri a fáradságot.

Ha jobban el szeretnél mélyülni a verstanulás rejtelmeiben, akkor javaslom Latinovics Zoltán: Verset mondok c. könyvét.


Versmondásnál nagyon fontos, hogy leküzdjük a lámpalázat.

Fontos ez még akkor is, ha a versmondás az osztály és nem a nagy nyilvánosság előtt történik.
Javaslom, hogy a verset tükör előtt saját magunknak mondjuk fel. (Sok esetben a színészek is így tanulják meg a szöveget.)
Először természetesen a száj mozgásra, az arc mimikára fogunk koncentrálni, de később már a mondandóra figyelünk. 
A vers tudása magabiztossá tesz. Már sokkal bátrabbak leszünk, és ez a bátorság átsegít a lámpaláz okozta nehézségeken is.

Memória fejlesztés céljából bármit megtanulhatunk hasonló módszerekkel.
Ötvözzük a módszereket, kísérletezzünk. Találjuk meg a nekünk leginkább megfelelő módszerek együttesét. Ha tudjuk, melyek azok, amelyek a leginkább testhez állók számunkra, akkor a jövőben már mindig így fogunk verset, szöveget tanulni.

 Sikeres verstanulást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése