2016. február 26., péntek

Mit érdemes tanulni 40 felett? II.rész


Bármit tanulhatsz, amit csak szeretnél. 

Ma olyan korban élünk, hogy a tanulás lehetősége kevés kivételtől eltekintve, szinte mindenkinek megadatik. Különösen ha most a 40 évesekről beszélünk. 



Az előző blogbejegyzésben már írtam arról, hogy mennyire értékes is ez a korosztály, és hogy mennyire nem értékelik ezt a munkáltatók.

Akár csak egy fél évszázaddal megyünk is vissza az időben, a 60-as években is még az határozta meg egy ember életpályáját, hogy 14-24 éves korában milyen szakmát tanult. Ma viszont gyakran szükségszerű a váltás. Ezt az oktatási intézmények is felismerték. Újabb és újabb képzési formákat indítottak, újabb és újabb szakmákban, megtartva azokat a szakokat, amelyek ma is időszerűek, szükség van rájuk a munkaerő piacon.

Tehát a lehetőség adott. Csak élni kell vele.

„Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” (Henry Ford)


Bár ez a fenti idézet nem ma hangzott el, aktualitásából semmit nem veszített. Henry Ford saját tapasztalatból is tudta, mennyire fontos az élethosszig tartó tanulás.

Az Európai Bizottság 2000 novemberében fogalmazta meg az élethosszig tartó tanulással (Lifelong Learning) kapcsolatos memorandumot.  
Ez a vitaanyag kimondta, hogy az egész életen át tartó tanulás központi szerepet tölt be a tudástársadalom létrehozásában, és hozzájárul ahhoz, hogy mindenki egyenlő mértékben részesüljön a tudástársadalom társadalmi és gazdasági előnyeiből.
Ezt az anyagot változtatás nélkül elfogadta az Európai Parlament, köztük Magyarország is. Az ennek megvalósulását célzó stratégiát a kormány 2005-ben elfogadta.

Számunkra miért lényeges ez?
Mert ebből az anyagból egyértelművé vált, hogy minden európai állampolgárnak, - köztük a magyarnak is -, joga van a tanuláshoz.

Nekünk, magyaroknak jogunk van az általános iskolai és a középiskolai képzésben ingyenesen részt vennünk, továbbá az első szakképesítés megszerzése, valamint az első diploma megszerzése is ingyenes.

Ettől kezdve, csak azt az intézményt kell megkeresni, ahol az általunk választott szakmát, szakot államilag támogatott formában is indítják. Ha megfelelő  ingyenes képzést nem találnánk, akkor jöhet szóba az önköltség térítéses képzés.

A döntés a miénk!

Ezeket a kérdéseket egyenként célszerű megvizsgálni. Őszintén, saját magunknak. 
 
Miért akarok tanulni? Mi a célom a tanulással?
Mit szeretnék tanulni? 
Mihez van kedvem? 
Mihez van tehetségem? 
Mire van szükségem?
Mi az, amit szeretek csinálni? Mi a hobbim?
Mihez van alapképzettségem?
Mire irányul az érdeklődési köröm?

Kezdjük a céllal, mert minden innen indul ki. Világos, hogy van valamilyen elképzelésünk a jövőnkkel kapcsolatban, ezért fogalmazódott meg bennünk a tanulás, mint lehetőség. Továbbá az, hogy mit érdemes tanulni 40 felett.

Ha van középiskolai végzettségünk, érettségink, akkor elsősorban gondolkodjunk felsőfokú oktatásban. 

Miért?

Ha már rendelkezünk egy szakmával, akkor erre egy magasabb szintű ráképzés, - amely esetleg 2 évig is eltarthat - nem hoz annyi eredményt, sem a karrier, sem a fizetés szempontjából, mint egy diploma.

Amit fontolóra kell venni, az a diploma megszerzéséhez elengedhetetlen nyelvvizsga.
A legtöbb ember itt vérzik el.
Végigjárja a főiskola, egyetem évfolyamait, teljesíti a vizsgákat, megírja a szakdolgozatát, majd ezt megvédi, sikeres államvizsgát tesz, csak éppen a diplomát nem tudja kézbe venni, mert nincs államilag elismert nyelvvizsgája.
Ha tehát a diploma megszerzése a cél, kalkuláljunk a nyelvtanulás fontosságával is, hiszen enélkül nem ér semmit három év megfeszített munkája.

Ha a célunk elég nagy, akkor biztosan 40 évesen is belevágunk.
Ki, és mi tarthat vissza?
Felnőtt emberek vagyunk önálló akarattal. Csak rajtunk múlik.

Ha nem vagyunk magunkban teljesen biztosak, félünk attól, hogy újra iskolapadba üljünk, félünk a nyelvtanulástól, akkor próbálkozzunk felsőfokú szakmai képzéssel. Két év, amely alatt újra megtanulhatunk tanulni, és utána belevághatunk egy főiskolai vagy egyetemi képzésbe.

Ezzel a gondolattal játszva, vizsgáljuk meg, hogy egy bizonyos felsőfokú szakképzettséget hol tudnánk a legkönnyebben megszerezni? Ha indít ilyen képzést a közelünkben lévő főiskola, vagy egyetem, akkor mindenképpen ide jelentkezzünk. Ugyanis, ha itt teljesítjük a tantárgyi követelményeket, s később ugyanitt kezdenénk, egy esetleg a szakképzettségre épülő diplomát adó képzésbe, akkor a már teljesített tantárgyainkat beszámítanák. Ezekből nem kellene újra vizsgázni.

Ha csak gimnáziumi érettségink van, akkor is javaslom a diploma megcélzását. A fentiekben leírtak miatt.

Ezután tüzetesen vizsgáljuk meg a fenti 10 kérdést egyenként, alaposan és őszintén válaszoljunk rájuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése