2016. január 2., szombat

Örömmel tanulni? Ilyen nincs!



Lehet egyáltalán örömteli a tanulás?



Igen lehet, ha Te is akarod.
Tudod, hogy a dolgok nagy része Tőled függ? Attól, hogy milyen a hozzáállásod az adott dologhoz.
Az a dolog, amit örömmel végzel, az megelégedettséggel tölt el. Jó érzés már menet közben, és persze akkor is, ha már befejezted.

Szeretsz főzni? Ha igen, akkor már a bevásárlás, az előkészületek is örömmel töltenek el. Maga a főzési folyamat alatt pedig csak a célra tudsz koncentrálni. Milyen örömmel fogják elfogyasztani az ételt a szeretteid, barátaid, barátnőid. Ez az érzés inspirál arra, hogy a legjobbat hozd ki magadból. Öröm lesz látni az elégedett arcokat, bezsebelni a dicséreteket. 

Igen, a dicséreteket.

Akár bevalljuk magunknak, akár nem, a leginkább ösztönző erő a várható végeredmény. Az elégedett mosoly, a kedves dicséret. Ki az, aki nem szeret elismerést kapni? Szerintem mindenki. És hogy ez az elismerés még nagyobb örömmel töltsön el – bizony -, jó, ha ezt minél többen hallják.

Most néhányan felszisszennek.

Én nem az elismerésért csinálom!
Akkor miért?

Adja magát a következő válasz: önmagamért!
Nagyszerű! Ide akartam kilyukadni.

Minden, amit csinálunk, az önmagunk miatt történik. Azért, hogy okosabbak, ügyesebbek, elismertebbek legyünk, mind a szűkebb (barátok, család), mind pedig a tágabb környezetünkben (munkahely, lakókörnyezet).
Így van ez a tanulással is.

Ha a végeredményre koncentrálunk, a célunk lebeg a szemünk előtt, ha megpróbáljuk beleélni magunkat abba, hogy milyen érzés lesz, ha már megszereztük a bizonyítványt, az áhított szakmát, vagy diplomát, akkor ez örömmel fog eltölteni. 

Nem árt a céljainkat végig gondolni mielőtt leülünk tanulni. Ha jó a cél, és elég nagy, akkor ennek elérése örömmel tölt el bennünket. Ilyen érzésekkel leülni tanulni inspiráló lesz. Már nem fog problémát jelenteni, hogy milyen tanulási módszerekkel érjük is ezt el.



Sokan vannak, akik csak álmodoznak. Nézik a TV-ben a sok, sikeres és gazdag embert, majd megállapítják, hogy nekik milyen jó és persze milyen könnyű dolguk is volt.

Nem szeretnék senkit kiábrándítani, de a sikeres emberek nagy része nem öröklés útján szerezte a vagyonát, hanem kemény küzdelmekkel. Sok-sok kudarccal, eleséssel, felállással, majd tovább haladással. Nincs sikeres ember, akinek nem kellett volna megküzdenie a nagybetűs Sorssal azért, hogy győzedelmeskedjen. Az már egy egészen más kérdés, hogy hányan felejtik el azt, hogy honnan is jöttek, hogy milyen küzdelmek vannak a hátuk mögött.

Aki a sikert nem tudja kellő alázattal kezelni, ezzel együtt szerénynek maradni, munkatársakat elismerni és értékelni, családdal szeretettel, kellő időt eltölteni, az a személy hosszú távon nem tud sikeres maradni.

Tehát nem csak arra kell törekedni, hogy sikeressé váljunk, hanem arra is, hogy a siker tartós legyen az életünkben. Ne feledjük, hogy a boldogság nem kizárólag a gazdagságtól függ, azonban a gazdagság nagyon sok mindenre ad lehetőséget. Ne magáért a gazdagságért akarjunk sikeresek lenni, hanem azért, hogy magunk és családunk minőségileg magasabb színvonalon tudjon élni, és mások számára is hasznosakká tudjunk válni.

Ha ezeket a gondolatokat bevéssük az elménkbe, a célra koncentrálunk, tudjuk, hogy nehézségekkel kell megküzdenünk – máris örömtelibb lesz a tanulás. Higgyük el, hogy a tanulás az a lehetőség, amely hozzá segít bennünket nagy dolgok, hatalmas dolgok eléréséhez.

Sikeres tanulást!