2015. szeptember 18., péntek

A gondolattérkép



A gondolattérképezés (mind mapping) egy vizuális kommunikációs technika, amely az emberi gondolkodás sajátosságaihoz illeszkedve jobb feldolgozást (megértést, meg- és lejegyzést) tesz lehetővé, mint a hagyományos módszerek. A gondolattérkép (mind map) olyan tanulást és gondolkodást hatékonyabbá tevő módszer, amely az agy kapacitásának jobb kihasználásán alapul. A módszer bevezetése Tony Buzan nevéhez fűződik, aki pedagógiai kutatásai során találta rendkívül hatékonynak az oktatási anyag ilyen formában történő átadását. (forrás: Vikipédia)
 

Hatékonyságának lényege

Az emberi gondolkodás és a sikeres tanulás az asszociációkra (összeköt, összekapcsol, társít) épül. Az egyik dolog felidézi a másikat. Eredményesebb a tanulás, ha az új anyagot eddigi ismereteink rendszerébe illesztjük be. Másrészt a verbális ismeretek képi megjelenítése egyszerre mozgósítja mindkét agyféltekét. A tananyag önálló feldolgozása és saját gondolatainkra történő lefordítása még sikeresebbé teszi a munkát. Ugyanakkor jelentős szerepe van az új ismeret elemeiből a lényeg kiemelésének, csoportosításának, és térbeli helyük és kapcsolataik rögzítésnek is. 


Gondolattérkép, elmetérkép szinte bármiről és bármilyen tantárgy témájával kapcsolatban készíthető. 

 
A gondolattérkép jó segítség szövegalkotás esetén is. Egy gondolattérkép formájában összegezzük azokat az ismereteinket, gondolatainkat, amikről írni szeretnénk. Az így elkészített térkép alapján könnyebben felépíthető a szöveg, ráadásul segít abban is, hogy elkerüljük a felesleges kalandozást.

A gondolattérkép készülhet egy sima papírlapra, vagy használhatjuk ehhez is az internetet.


Hogyan is készüljön a gondolattérkép?




Szabálytalan, kacskaringós vonalakat használjunk. Hasonlóan a fenti képen ábrázolt elmetérképhez. 
 
Használjunk képeket, egyszerű rajzokat, pálcikaembereket. Ezek használatával dinamikusabbá válik az elmetérkép. Eltűnik az egyhangúság, könnyebben megjegyezhetővé válnak az egyes részek.
 
A megfelelő kulcsszavakat írjuk fel a vonalakra, de lehetőség szerint csak egyet. Semmi nincs kőbe vésve. Lehet több szó is, csak arra ügyeljünk, hogy ne váljon zsúfolttá, nehezen  áttekinthetővé. Hiszen a lényeg pont az, hogy rápillantva azonnal rendszerben lássuk a nagy egészet.

 
Tegyük színessé az ábrát. Akár a vonalakat, akár az ábrákat színezzük ki.

 
Ne zsúfoljuk az elmetérképet. 
Egyesek szerint a 7-es számhoz ragaszkodjunk.   
Valóban, a hetet agyunk könnyen kezeli (a rövidtávú memória kapacitása is 7 plusz-mínusz 2 elem). Továbbá ne legyen hétnél több ágad a térképen, azokon se legyen hétnél több elágazás, és  hétnél több szint.
 
Ha az elmetérképet számítógépen szeretnéd elkészíteni, akkor nézd meg ezeket a lehetőségeket:

MindmapTutor
http://www.mindmaptutor.com/2009/02/mind-map-principles/

Mindmaps about mindmapping
http://www.mind-mapping.co.uk/mind-maps-examples/about-mind-maps.htm




Jó tanulást!



H.R. Ilona

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése