2015. szeptember 30., szerda

Mit tanuljak?



Mit tanuljak?

 
Egy nagyon lényeges kérdés.
Először is nézzük meg, hogy eddig mit is tanultunk. Ha még csak általános iskolai végzettséggel, vagy gimnáziumi érettségivel rendelkezünk, akkor miénk a világ. Most igazán szabadon dönthetünk, nem korlátoznak az előzmények.

Alaposan járjuk körül a témát. Mihez van kedvünk, mihez van érzékünk, mi a kedvenc időtöltésünk? Mely téma az ami gyakran felkelti az érdeklődésünket?

Nézzük meg mi a célunk. Ha nincs akkor először kezdjük annak kitűzésével (előzőekben erről már ejtettünk szót). Ha nincs cél, nincs ami motiváljon arra, hogy bármilyen erőfeszítést tegyünk. Hiszen milyen kényelmes a fotelben ülve arról ábrándozni hogy…

Először ábrándozzunk, azután pedig döntsünk. Mit is szeretnénk az élettől? Mit szeretnénk megváltoztatni az életünkben?
Van, aki csak változást szeretne és ez is a célja. Azt szeretné, hogy az önbecsülése növekedjen, hogy jobban elismerje a környezete, a munkahelye. Van, akinek a célja, hogy nagyobb lakásba, esetleg családi házba költözzön, vegyen új autót…stb.


A cél legyen nagy. Kis célokért nem mozdul az ember, nem vállal nagy kihívásokat. Ezért javaslom, hogy bátran tűzzél ki nagy célt.
A célodat írd fel egy füzetbe. Azért füzetbe, mert így van lehetőséged folyton bővíteni a célokat, alaposabban kimunkálni, képekkel, rajzokkal alátámasztani. A füzet nem könnyen keveredik el, nem olyan könnyen, mint egy papírlap. Vegyél egy szép füzetet erre a célra, hogy ezt mindig öröm legyen kézbe venni. Rajzolj bele, ragassz bele képeket a célodról, de legfőképpen írjál bele. Mit szeretnél elérni, mikorra szeretnéd elérni, miért szeretnéd elérni. Írd le az érzéseidet a céloddal kapcsolatban. Hogyan fogsz érezni, ha eléred azt.
Vázold fel a célhoz vezető utat is. Feltétlenül szerepeljen a célhoz vezető úton a tanulás is. A tanulás, az általa elért eredmény, az általa elérhető álláslehetőségek és így tovább.

A célok füzeted legyen mindig szem előtt. Gyakran nézegesd, lapozgasd, egészítsd ki. Különösen akkor fontos, ha valami miatt mélyponton érzed magad. Ha negatív érzések, hangulat vesz körül, akkor hallgass kellemes zenét és lapozgasd a füzetedet. Álmodozz!
Nem kell ezt a célt mindenkivel megosztani, de nem baj, ha a családod tagjait beavatod. Ha a légkör szeretetteljes, akkor segítenek neked, ha nem, akkor jobb ha nem beszélsz róla. A tanulási vágyadat mindenképpen oszd meg velük. Tudják, hogy mire készülsz.



Mire is készülsz? Ha szabad a pálya, még bármi lehet belőled. Gondold át milyen területen dolgoznál szívesen. Kereskedelem, vendéglátás, oktatás, kultúra, szociális terület vagy lehet bármi más. Ha kigondoltad, akkor javaslom, hogy közelebbről szemléld meg, hogy az általad választott területen dolgozók, hogyan is végzik a munkájukat. Figyeld meg őket munka közben. Beszélgess velük. Olvass róluk. Ha így körüljárod a témát, akkor látni fogod a szakma előnyeit és hátrányait is. Akár fel is írhatod egy lapra előnyök, hátrányok, és sorban a szavak alá beírod, hogy pl. előnyök: szép környezetben végzi a munkáját, nem kell korán mennie dolgozni, jó fizetést lehet elérni…stb. A hátrányokhoz írhatod: nehéz fizikai munka, sokat kell túlórázni, nincs hétvége, ünnepnap…stb.
Ha a fenti módon vizsgálod meg azt a területe, amely a kedvedre való lenne, akkor közelebbről is fogod látni, hogy neked való-e. Ha még ez után is úgy érzed, hogy igen, az előnyök sokkal többet nyomnak a latba, mint a hátrányok, akkor már körvonalazódik az irány. Pl. egészségügy, vagy kultúra.

A következő lépésben nézd meg az interneten (ha nincs otthon, akkor akár a könyvtárban), hogy az általad választott területen milyen szakmák léteznek.  Az általad megálmodott szakmához milyen végzettséget kell szerezned, és azt a végzettséget milyen képzési formában, milyen intézményben tudod megszerezni? Hol van ilyen oktatási intézmény, felnőttképzés keretében is oktatják ezt? Mennyibe kerül a tandíj, van-e tandíj? Egy csomó részletkérdésre választ kapsz az adott oktatási intézmény honlapján.

Régebben még könyv formájában adtak ki felsőoktatási továbbtanulási tájékoztatót, ma azonban az internet világában már célszerűbb elektronikus formában utána járni a dolgoknak.
Felkereshetjük az oktatási intézmény tanulmányi osztályát, és ügyfélfogadási időben minden kérdésünkre választ fogunk kapni.


Hurrá, meg van! Megtaláltuk, hogy mit szeretnénk tanulni, hol szeretnénk tanulni. Nézzük akkor, hogy mit szól ehhez a család, a munkahely. Hogyan tudjuk beilleszteni az eddigi életünkbe ezt az új, időigényes, de nagyon hasznos tevékenységet. 

Ezekről az előzőekben már szót ejtettünk. Olvasd el azokat a gondolatokat újra.

Ha a témát teljes mértékben körbejártad, akkor már tudsz jó döntést hozni.
Akinek már van egy alapszakmája, annak kicsit korlátozottabbak a lehetőségei, hiszen erre kell építenie a továbbtanulását. Persze nem feltétlenül. De, ha szereti a munkáját, akkor ez a logikus. Ebben az esetben fontos, hogy a munkahely hogyan áll a kérdéshez. Ha támogatja, akkor jó, ha nem, akkor érdemes új munkahely után nézni. Ne engedjük meg, hogy a munkáltató korlátozzon bennünket a fejlődésben.


Talán kicsit „szájbarágósan” írtam le, hogyan is döntsünk ebben a fontos kérdésben, de nem haszontalan ez, hiszen sokan vannak, akiknek a fejében már megfordult a továbbtanulás lehetősége, de nem tudják hogyan fogjanak hozzá, honnan induljanak el.

Hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése