2016. február 17., szerda

Rendelkezel ezekkel a tulajdonságokkal?

Tanulási erősségek

Melyek azok a tulajdonságaink,amelyek erősítenek bennünket a tanulásban?

Nézzünk meg néhányat. 



Nem fontossági sorrendben haladnánk, ennek ellenére az első helyre tenném a szorgalmat. Erről az előző blogbejegyzésben részletesen írtam itt elolvashatod.  Keresd az "Ez neked is menni fog" című bejegyzést.

A következő fontos tulajdonság a jó munkaszervezési készség. 

Mit is jelent ez pontosan?
Ez egy folyamat, amely arra irányul, hogy bizonyos feladatot hogyan lehet  a legjobb minőségben, a legrövidebb idő alatt, a legkevesebb energia ráfordítással elvégezni.
A munkaszervezés leginkább a munkahelyeken merül fel, mint fontos feladat. A magánéletben ritkán használjuk ezt a fogalmat annak ellenére, hogy nap, mint nap azzal küzdünk, hogyan szervezzük meg az életünket, hogy minél zökkenőmentesebben működjön.

Egy tanuló felnőttnek többszörösen szüksége van arra, hogy megszervezze az életét. Eldöntötte, hogy tanulni fog, de még nem látja tisztán, hogyan fogja ezt beilleszteni a mindennapjaiba. 
A munka, a család, a házimunka, a barátok, és most még itt van a tanulás, a suliba járás. 

Ez bizony komoly szervező munkát igényel. Sokkal több időegyeztetésre van szükség. Bizonyos feladatok elvégzésére fordított időt le kell rövidíteni, bizonyos dolgokat lehet, hogy el kell hagyni átmenetileg, de akár véglegesen is. Ha vannak családtagok, tőlük is lehet segítséget kérni.

A munkaszervezés nagyon fontos, mielőtt még elkezdődne a képzés. Lássunk tisztán. Ne essünk abba a hibába, hogy majdcsak megoldódnak a problémák. Nélkülünk, a mi tevékeny közreműködésünk nélkül nem fog. Feltornyosulnak az el nem végzett feladatok, körmünkre ég a munka, eluralkodik a káosz az életünkben. Így tanulni, vagy képzésre járni nagyon nehéz lesz. Elöbb utóbb belefáradunk és feladjuk.

Ezért már a képzés megkezdése előtt - papírral a kezünkbe - álljunk neki a szervezésnek. Ha mi magunk tisztán látjuk a feladatainkat, azt, hogy azokat mikor, milyen időbeosztással tudjuk elvégezni, nyugodtabban vállaljuk a tanulást.


A következő fontos dolog a jó időbeosztás.

Mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, hogy elszalad az ideje, miközben fontos feladatokat nem végzett el. 

Hogyan lehet megtanulni a jó időbeosztást?

Legjobb, ha mindent leírunk.
Célszerű ezt egy olyan határidő naplóba, vagy akár egy Excel táblába, ahol a hét minden napjának minden órájára külön rublika található.
Egy másik lapra írjuk fel mindazon feladatokat, amelyeket az aktuális napon el kell végeznünk, majd ezeket próbáljuk időrendbe beilleszteni a naptárunkba. Így már látni fogjuk, hogy hol van még szabadidő. Hová fér bele a tanulás, illetve a képzésen való részvétel.
Persze ez nem lesz majd ilyen egyszerű, hiszen bizonyos dolgokat át kell majd tenni az eddig megszokottól eltérő időpontokra, hogy a meghatározott időpontban folyó oktatáson meg tudjunk jelenni.

Sokkal nyugodtabban fogunk figyelni a tanórán, előadáson. Sokkal nyugodtabban tudunk otthon tanulni abban a biztos tudatban, hogy mindenre lesz időnk.

Az időbeosztás elkészítésénél már csak egy fontosabb dolog van, mégpedig az időbeosztás szigorú betartása.  Ha nem ragaszkodunk a leírtakhoz, akkor kicsúszunk az időből, idegesek, frusztráltak leszünk. Ez pedig rányomja a bélyegét a hangulatunkra, az általunk elvégzendő feladatok, tanulás minőségére.

Legyünk következetesek magunkkal szemben is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése