2016. február 23., kedd

Önismeret - ezzel hogyan állsz?

Szeretnéd megismerni saját személyiségedet?



Az önismeret, önmegismerés egy olyan önmagunkra irányuló lelki folyamat, amely során megismerjük személyiségünk tulajdonságait, képességeit, szándékait, érzelmeinket, gondolatainkat és mindezek együttes működését.
Az önmegismeréshez szükség van őszinteségre, hogy be tudjuk vallani magunknak azokat az igazságokat is, amelyek bevallása fájdalommal jár. (forrás: Wikipédia)

Először is azt kell megvizsgálni, hogy mennyire ismered önmagad, mert minél jobban ismered saját magad, annál könnyebben fogsz boldogulni az életben. Reálisan fogod látni az erősségeidet, a gyengeségeidet.

Sok esetben azt gondoljuk, hogy mi magunk ismerjük saját magunkat a legjobban, mivel már van egy magunkról kialakított énképünk. Szorgalmas vagyok, kedves vagyok, csinos vagyok...stb.
Ez azonban nem biztos, hogy egyezik a környezetünk véleményével.

Az énkép tehát a saját magunkról kialakított nézetek, érzések, tulajdonságok, gondolatok együttese. Ez a magunkról kialakított kép a környezetünk, életkörülményeink változásával együtt folyamatosan változik. Rendszeresen kapunk visszajelzést a családunktól, barátainktól, munkahelyünktől, hogy valójában ők hogyan látnak bennünket. Pl. a családtól: te önző vagy, munkahelytől: milyen törtető ember vagy...stb. 
Ezek a visszajelzések is folyamatosan formálják az énképünket. 

Serdülő korban foglalkozik a legtöbbet az ember az énképével.  Ekkor legfontosabb a kortársak, osztálytársak, barátok véleménye, legkevésbé pedig a szülők véleménye számít.

Minden véleményt fontos megvizsgálni. Nem biztos, hogy mindenki véleményére adni kell. Vannak rosszindulatú, gáncsoskodó személyek, akiknek véleményalkotását nem kell figyelembe venni. Lehetnek ilyenek a munkahelyen, iskolában, tágabb családi környezetben is.


Az énkép vizsgálat során sok kérdés merül fel az emberben.
 - Ki vagyok én?
 - Mi a célom az életben?
 - Milyennek látom és saját magamat?
 - Milyennek lát engem a környezetem?
 - Miben szeretnék változni?

A cél, az ideális énkép elérése, amely szinte soha nem sikerül, hiszen van ugyan egy magunkról elvárt énképünk, azonban ez is a környezeti befolyások hatására folyamatosan változik.

Problémát jelent, ha az elvárt énképünk nagyon messze van az aktuális énképünktől. 
Ha reális az aktuális énkép, és túl nagy az elvárás saját magunktól, akkor sok kudarcot kell átélni, hiszen a képességeink, készségeink nem elegendőek az elvárt  énkép eléréséhez. Pl. egy középszerű sportolótól az olimpiai bajnoki cím megszerzése,mint cél, valószínűleg kudarcot, frusztráltságot, elégedetlenséget vált ki, amennyiben ezt nem sikerül elérni.

Fontos, hogy a saját magunkról kialakított kép reális, őszinte, átgondolt legyen. Vegyük figyelembe a környezetünk rólunk alkotott véleményét is.

Az önismeret feltétele, hogy legyen képed önmagadról.

Önmagad megismerésére hatékony módszer egy napló vagy blog vezetése, mert ezek bármelyikében kiírhatod magadból az érzéseidet, véleményedet, gondolataidat. Mi foglalkoztat aktuálisan? Miről van véleményed? 

Írás közben a dolgokról összeáll egy kép a fejedben, megfogalmazod azokat a gondolatokat, amelyek egyébként leírás nélkül elvesznének a nagy semmibe.

Milyen témákról írj?

Mi történt veled? 
Kik a barátaid?
Mit csináltatok közösen?
Hogy érezted magad közben?
Mi az amire vágyakozol?

Akkor tudsz igazán őszintén ezekre a kérdésekre válaszolni, ha csak magadnak írod a blogot. Ha az írásaidat közzé is teszed, akkor már fenyeget az a veszély, hogy nem leszel őszinte. Esetleg az olvasóidnak akarsz megfelelni.
Vannak persze olyan személyek, akik pont azért teszik közzé a blogbejegyzéseiket, hogy sokkolják az olvasóikat, esetleg visszajelzésre számítanak, megerősítésre, vagy ellentmondásra, de mindenképpen véleményre.

Önismereti tréning - egyedül   
Ha saját magadra vagy utalva, nem tudsz elmenni egy szakember által vezetett csoportos trénigre, akkor az alábbi módszer javasolt:

1. Egy papírlapra írd fel azokat a tulajdonságaidat, melyeket magadban nem szeretsz (Rossz tulajdonságok). Ezektől a tulajdonságoktól jó lenne megszabadulni.

2. Egy újabb papírlapra írd fel azokat a tulajdonságokat, amelyekkel szeretnél rendelkezni (Jó tulajdonságok).

Tedd fel magadnak az alábbi két kérdést: mit kell tennem, hogy megszabaduljak a rossz tulajdonságaimtól? Majd pedig: mit kell tennem annak érdekében, hogy rendelkezzem ezekkel a jó tulajdonságokkal?

Ha nem tudsz minden kérdést megválaszolni, akkor egy újabb kérdés : kitől kérhetek ezzel kapcsolatban  segítséget?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése