2015. július 23., csütörtök

Az időbeosztásról

 

Bevallom, hogy nekem is gyengém az idővel való gazdálkodás. Ezért is készítek rendszeresen időbeosztást. 

 

A mi szempontunkból most az a fontos, hogy miként tudjuk az életünket úgy átszervezni, hogy - minden eddigi  feladatunk mellett - beleférjen a tanulás otthon és az oktatási intézményben.

Számtalan dolog van, ami elvonja a figyelmünket a tanulásról, ezért ha elkészítjük az időbeosztásunkat, akkor annak betartásához szigorúan ragaszkodjunk. A 24 órát, vagy az alvást leszámítva, mondjuk 16 órát ne töltsük ki 100%-ig tartalommal. Kell, hogy legyen a napnak olyan időszaka, amikor a váratlan dolgokat meg tudjuk oldani, vagy csak egy kicsit ejtőzünk.

Az időbeosztást vessük papírra, és tartsuk is mindig szem előtt.

Készítsünk napi, heti, szükség esetén havi időbeosztást. A legfontosabb, hogy minden nap lássuk a teendőinket időrendben.

 

Kezdjük a napi beosztással. Mérjük fel azokat a teendőket, amelyeket minden nap el kell végezni. Miután felnőtteknek, családos személyeknek kívánunk segítséget nyújtani, tanácsaink is főként erre irányulnak, de nem haszontalan ez olyan személyeknek sem, akik még család nélkül, de már felnőttként tanulnak.

Szóval gyűjtsük össze a napi tennivalókat. Írjuk le, soroljuk időrendbe a feladatokat. Célszerű ezt egy olyan naptárba bevezetni, ahol a nap órákra van beosztva. Ha nincs ilyen naptárunk, akkor mi készítsünk olyan időbeosztást, ahol a felkelés időpontjától, a tervezett lefekvés időpontjáig minden órának külön sort készítünk.

Az időben kötött teendőket írjuk be először (munka, iskola, szülői értekezlet stb.) a listánkba, határidő naplónkba. Érdemes határidő naplót beszerezni (egészen olcsón is kapható már órára lebontott napló), meg fog térülni az ára.

 

A kötött teendők után be kell sorolni (ha van) a gyermekekkel kapcsolatos teendőket. Úgy, mint tanulás, beszélgetés, különórára vitel. Majd jöhet a háztartási munka (bevásárlás, főzés, vacsora, mosogatás, fűnyírás, kutya sétáltatás stb.). A háztartási munka az, amelyben lehet kompromisszumokat kötni. Egyrészt az időbeli ütemezésnél (pl. korábban legyen vacsora, egy héten csak kétszer, vagy egyszer porszívózunk...), másrészt megkérjük családunk tagjait, hogy egyes eddig általunk végzett feladatot vállaljanak át tőlünk. A kamasz gyermek vállalhatja a fűnyírást, kutya sétáltatást, esetleg a bevásárlást. Alkalmanként a férj/feleség is elkészítheti a vacsorát és el is mosogathat. Ne higgyük azt, hogy ezeket csak mi tudjuk megcsinálni. Máris felszabadul néhány óra, amit tanulásra tudunk fordítani.

Amennyiben családunk tagjai új feladatokat vállaltak a háztartási teendők területén, ezt is vessük papírra. Tegyük a lakásban látható helyre, főként olyan helyre javasolt, ahol még reggeli előtt el tudják olvasni. Javasolt a hűtőszekrényre, vagy az előszobai tükörre ragasztani. Így már reggel szembesülnek vele, hogy mit is kell elvégezniük délután. Nekünk pedig nem kell folyton emlékeztetni őket az ígéretikre. Elegendő egy öntapadós cédulára felírni. Porszívózás - Zsófi, vagy bevásárlás - Apa.

A legszerencsésebb, ha minden napra tervezünk be 1-2-3 óra tanulást. A folyamatos tanulás az egyik leghasznosabb dolog.

 

Igyekezzünk a tanulásra szánt időt ne a késő esti órákra tenni. Hajnalban lehet, késő este azonban már fáradtak vagyunk, akkor pedig könnyed elodázhatjuk a dolgot. Ideális lehet a tanulásra szánt idő a munkából hazajövetelt követő legalább 1 óra kikapcsolódás utánra ütemezni. Legyen ez vacsora előtt. Tele hassal ellankad a figyelem, a test az emésztésre koncentrál. Az agy vérellátása nem ideális ahhoz, hogy könnyen fogadjon be új információkat.

Testmozgás után hatékonyabbak vagyunk. Javaslom a mozgást, akár otthon a szobában, akár a szabadban pl. kutyát sétáltatva.

 Esetleg egy frissítő zuhany is jól jöhet a tanulás előtt.

Hangsúlyozom, hogy az időbeosztásunkhoz ragaszkodjunk. Minden teendőnél 5-10 perc csúszás, és máris elrepült a tanulásra szánt idő.

Heti időbeosztás

De erről majd legközelebb!

Sikeres időbeosztás készítést és betartást!

H.R. Ilona

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése