2016. január 17., vasárnap

Vágysz az elismertségre? (2. rész)

Az elismertségnek tehát egyik legfontosabb tényezője a tudás. Ebbe bele tartozik a szakmai tudás, de az általános műveltség is.

A magas szintű szakmai tudással, annak  megszerzésével kapcsolatban már az első fejezetben olvashattál fejtegetéseket, ezért erre most részletesen nem térnék ki. Nem beszéltünk azonban arról, hogy az általános műveltség megszerzése miből is áll. 

Nézzük először mit is takar ez a fogalom, hogy általános műveltség?

"A műveltségi javaknak az a rétege, az az állománya, amelyet egy társadalom adott fejlettségi szintjén általában megkíván ahhoz, hogy az emberek a társadalmi érintkezésben, a munkában feladataiknak meg tudjanak felelni."(Dr. Poór Ferenc) 

Közérthetőbben: a művészetek, történelem, irodalom, földrajz, politika stb. területén a társadalom fejlettségi szintjének megfelelő tudás birtoklása.

Ez bizony eléggé tág területet foglal magában. 

Fontos, hogy ismerjük azokat a neveket, történelmi tényeket, adatokat, irodalmi, képzőművészeti értékeket,technikai vívmányokat, amelyet az emberek  az egyes korokban megszereztek, felfedeztek, alkottak, s azok az értékek időtállóan megmaradtak az utókor számára. Nem morzsolta fel az idő, nem merült feledésbe. 

Látható, hogy ez a terület igencsak hatalmas. Elég sok időre van szükség ahhoz, hogy az ember ezeket megismerje, megtanulja.

Gyakran esik szó arról, hogy a gimnáziumi képzés csak azoknak a fiataloknak éri meg, akik tovább szeretnének tanulni a felsőoktatásban. Ez bizony nem igaz. A gimnázium négy éve alatt a tanulók megszerezhetik, s ha akarják, meg is szerzik az általános műveltséget.
Ebben a képzésben az a jó, hogy felnőttképzésben is működik.

Mit kell tenned ahhoz, hogy az általános műveltséget megszerezd?

iskolaépület( illusztráció)

Jelentkezz egy felnőttoktatás keretében működő gimnáziumba. Dönts el, hogy nem akarsz középszerű ember lenni, hanem egy olyan, aki tájékozott az élet, a világ dolgai felől. Akivel bármiről lehet beszélgetni. Úgy ismerjen a környezeted, hogy te egy művelt ember vagy.

Hogy már régen tanultál?
Hogy a te korodban ez már nem könnyű?
Hogy ott van a család, és a munka?

Minden megoldható, ha meg akarod oldani. Keresd meg a megfelelő intézményt, keresd meg a módját, hogy újra tanulhass, és ezzel együtt megfiatalodj. Ugyanis aki felnőtt korban rászánja magát a tanulásra, az újra fiatallá válik. Saját tapasztalataim is ezt igazolják.

Ahhoz pedig, hogy hogyan csináld, van egy nagyszerű kézikönyv, amely segít eligazodni a tanulással kapcsolatban felmerülő problémák között, valamint választ ad számtalan módszertani kérdésre is.


Itt részletesebben olvashatsz róla.

Az elismertséghez az is fontos hogy jó modorú legyél.

Mit is jelent ez a mindennapokban?
Legyél udvarias. Adj elsőbbséget az autóstársaidnak, a gyalogosoknak a közlekedésben. Engedj előre embereket a munkahelyeden, köszönj előre még annak a személynek is, akitől nem függ a munkahelyi előmeneteled. Legyél előzékeny az áruházban bevásárláskor. Segíts az utcán a rászorulóknak, idős embereknek. Figyelj arra, hogy ez beépüljön a mindennapjaidba úgy, hogy váljon ez az életed, a mindennapjaid részévé.
A környezeted előbb-utóbb észre veszi rajtad a változást. Pozitív vélemény alakul ki rólad a környezetedben.

Legyél őszinte, legyél szavahihető.

Miért fontos ez? Hiába vagy okos, udvarias, ha nem lehet benned megbízni, mert tudják rólad, hogy nem mindig mondasz igazat, esetleg letagadod azt, amit előző nap állítottál. Ha intrikálsz, pletykálkodsz, az sem vet rád jó fényt.
A szavahihetőség nagyon nagy emberi érték. Ha tudod, hogy valakiben megbízhatsz, mert mindig igazat mond, szívesebben fordulsz hozzá akár gondjaid vannak, akár az örömeidet szeretnéd megosztani. 

Megbízhatóság.
Kit nevezünk megbízható személynek? Akiről tudjuk azt, hogy ha valamit megígér, azt minden körülmények között teljesíti. Nem fog becsapni, ha olyan helyzetbe kerül, nem fog meglopni. Nem intrikál ellened, nem állít rólad valótlan dolgokat.

Sajnos, ma olyan társadalomban élünk, hogy a megbízhatóságnak nincs túl nagy értéke. A munkahelyeken is szeretik a főnökök a besúgó típusú embereket. Ez azért ne tévesszen meg senkit. A besúgó csak addig kell a főnöknek, amíg az érdekei ezt kívánják. Igazában ő is lenézi, semmibe veszi az ilyen embert. Ha nincs már rá szüksége, rövid úton megválik tőle.

Tehát a megbízhatóság hosszú távon megtérül.

Mi a helyzet a jólöltözöttséggel? 

Kit nevezünk jól öltözöttnek?

Nem azt a személyt, aki mindig a legfrissebb divatnak megfelelően öltözik. Akkor kit?

Ezzel a kérdéssel foglalkozzunk holnap!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése