2016. január 14., csütörtök

Vágysz az elismertségre?

Miért jó elismertnek lenni?




Az elismertség roppant kellemes érzés.
Amikor figyelnek rád, meghallgatják, amit mondasz, kikérik a véleményedet, felnéznek rád. Fontos a barátságod. Ezek a dolgok kellemes érzéssel töltik el az embert. Ez a különleges érzés, a fontosság tudata létrehozza az emberben azt a vágyat, hogy ő is elismert legyen. Középpontban legyen, akár a munkahelyén, akár baráti társaságban, akár a médiában.

Mindenkiben munkálkodik ez a vágy, kiben erősebben, kiben gyengébben. Az biztos, hogy ez még akkor is így van, ha nem valljuk be még saját magunknak sem.

Ez nem baj. 
Az elismertség utáni vágy egy hajtóerőt generál. Ez a hajtóerő pedig a megismerés, minél magasabb szintű tudás irányába indít el. 
Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy (már elnézést a megfogalmazásért) a buta embert nem ismerik el. Nincs miért elismerni. Ha butaságokat, zagyvaságokat beszél, ha nem tudja magát helyesen kifejezni, akkor nem számíthat elismertségre. Ki figyel oda rá?

Ellenben azokra az emberekre érdemes odafigyelni, akik valamilyen területen már bizonyítottak.
Megtanultak egy szakmát, annak minden csínját-bínját, s ezt a szakmát professzionális szinten művelik. Lehet tőlük bármit kérdezni szakterületükkel kapcsolatban, gyakorlatilag mindenre tudják a választ.

Vagy ha nem a szakmájukkal kapcsolatban, de művészetekkel, közélettel, vagy akárcsak a mindennapi dolgokkal kapcsolatban széles látókörűek. Mindig tudják a megfelelő válaszokat. Társaságban köréjük gyűlnek az emberek, ők a társaság középpontjai.

Valljuk meg, hogy bizony jó érzés ezeknek az embereknek, amikor a tiszteletet, odafigyelést, sok esetben az emberek szeretetét megtapasztalják.

Hogyan lehet ezt elérni? Hogyan lehet elismertté válni?
 


Elsősorban a  megszerzett tudással. Majd pedig a jó modorral, őszinteséggel, megbízhatósággal, jól megjelenéssel. A felsorolás nem volt teljes körű, de azt gondolom, ha a fenti felsorolásnak valaki meg tud felelni, az bizony már elismertté tud válni.

Vegyük sorjában. Első és a legfontosabb a megszerzett tudás. Hiába jó modorú, megbízható, őszinte és jó megjelenésű valaki, ha tudás nincs mögötte, legfeljebb megbámulják, de azután mindenki továbbáll, hiszen nincs olyan mondanivalója, amely közérdeklődésre számot tarthat.
Aki azonban magas szintű  tudással rendelkezik, jó modorú, megbízható, őszinte, jó megjelenésű, az a személy bizony előbb-utóbb elismertté válik.

Azt a bizonyos magas szintű tudást kell megszerezni, mert az elismertségnek az az alapja.

Kezdjünk el tanulni!

Ha alapszinten ismerünk egy szakterületet, az még kevés. Több kell. Sokkal több. Nem elég, amit elsajátítottunk az iskolapadban. Folyamatosan kell figyelnünk az új dolgokra. Nyomon kell követnünk a változásokat, a technológiai, technikai változásokat. Be kell iratkoznunk egy magasabb szintű képzésre, akár felsőfokú szakképesítés, akár diploma megszerzése legyen a cél. Mindenképpen amilyen irányba elindultunk, amely területen elköteleztük magunkat, abban legyünk mi a legjobbak.

Igen, igen, sokat kell hozzá tanulni. Valóban. De meg fog térülni. Nézzük csak meg, ha a tanulás és akár az önképzés életünk részévé válik, beépül a mindennapi életünkbe, akkor ez már nem lesz teher, hiszen ez fontos számunkra. Belső igénnyé válik az újabb és újabb ismeretek megszerzése. Innen már csak néhány lépés az elismertség kivívása. 

És most érkeztünk el a kifogások erdejébe. Előttünk a hatalmas, több száz éves fák, amelyek az utunkba állnak.
A fák neve: mit tanuljak, hogyan tanuljak, mikor tanuljak?  
A miért tanuljunk, már nem kérdés. 
Tudjuk, hogy kell. 
Azonban az előző kérdésekre is tudnunk kell válaszolni, hiszen nem lehetséges tovább haladni az erdőbe, amíg helyes válaszokkal le nem romboljuk az előttük álló akadályokat (fákat).

Mi tudjuk a helyes válaszokat a mit, hogyan, mikor kérdésekre. Pontosabban, tudunk néhány jó választ. 

Van egy könyv, amely felnőtteknek íródott. 20 évestől akár 60 éves korig segít annak eldöntésében, hogy mit tanulj, hol tanulj és hogyan tanulj.

Ha többet szeretnél tudni erről a könyvről, vagy akár meg szeretnéd vásárolni, akkor keresd fel az alábbi honlapot: 

http://tanulasfelnottkent.hu/konyv/



A válaszok egyszerűen, közérthető formában vannak megfogalmazva. Bárki számára érthető. Motiváló, igaz történetek is segítenek az elindulásnál.

Hidd el, hogy csak az elindulás nehéz!


Holnap folytatjuk az elismertség további ismérveinek boncolgatásával!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése